Pierniczki marchewkowe
Składniki:
– ok. 30 dag marchewki (po ugotowaniu i obraniu, powinno zostać 20 dag)
– 180 g mąki ryżowej
– 60 g mąki kukurydzianej
– 60 g skrobi ziemniaczanej
– 40 g cukru
– 120 g miodu
– 1 jajka
– 2 łyżki śmietany
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
– foremek do wykrawania pierniczków
– papier do pieczenia
Przygotowanie:
Pierniczki marchewkowe są proste w przygotowaniu.
Marchewkę umyć i ugotować al’dente w nieosolonej wodzie, tak, aby była lekko miękka, ale nie rozgotowana i nierozpadająca się. Ugotowaną marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Miód, cukier oraz przyprawy rozpuścić w garnku, podgrzewając je na małym ogniu i cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą, dodać do nich marchewkę i jeszcze chwilkę podgrzewać, po czym odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej mieszanki, dodać jajko oraz śmietanę i wszystko razem wymieszać, do połączenia składników. Następnie dodać mąki oraz sodę i wyrobić ciasto – najpierw łyżką, a później rękami. Tak przygotowane ciasto, włożyć do lodówki na około 20 minut. Ciasto przed włożeniem do lodówki może być lekko klejące. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
Blat posypać mąką ryżową, odkroić porcję ciasta i wałkować je na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą foremek wykroić wybrane kształty. Wykrojone pierniczki, delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyciągnąć pierniczki z piekarnika, wyłożyć je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Można je dodatkowo udekorować, przyozdobić i sprawić, aby nabrały bardziej świątecznego charakteru
Gotowe pierniczki warto przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoju lub w pudełku.
Pierniczki marchewkowe są wersją bezglutenową, ale można zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 30 dag mąki orkiszowej i otrzymasz równie pyszne już glutenowe pierniczki.
Jeśli masz ochotę na inne słodkie przekąski to koniecznie sprawdź przepis na Batoniki bez pieczenia
0 komentarzy