Pierniczki marchewkowe

20 gru, 2021

Składniki:

– ok. 30 dag marchewki (po ugotowaniu i obraniu, powinno zostać 20 dag)
– 180 g mąki ryżowej
– 60 g mąki kukurydzianej
– 60 g skrobi ziemniaczanej
– 40 g cukru
– 120 g miodu
– 1 jajka
– 2 łyżki śmietany
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
– foremek do wykrawania pierniczków
– papier do pieczenia

Przygotowanie:

Marchewkę umyć i ugotować al’dente w nieosolonej wodzie, tak, aby była lekko miękka, ale nie rozgotowana i nie rozpadająca się. Ugotowaną marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Miód, cukier oraz przyprawy rozpuścić w garnku, podgrzewając je na małym ogniu i cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą, dodać do nich marchewkę i jeszcze chwilkę podgrzewać, po czym odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej mieszanki, dodać jajko oraz śmietanę i wszystko razem wymieszać, do połączenia składników. Następnie dodać mąki oraz sodę i wyrobić ciasto – najpierw łyżką, a później rękami. Tak przygotowane ciasto, włożyć do lodówki na około 20 minut. Ciasto przed włożeniem do lodówki może być lekko klejące. Po tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180°C.

Blat posypać mąką ryżową, odkroić porcję ciasta i wałkować je na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą foremek wykroić wybrane kształty. Wykrojone pierniczki, delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyciągnąć pierniczki z piekarnika, wyłożyć je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Można je dodatkowo udekorować, przyozdobić i sprawić, aby nabrały bardziej świątecznego charakteru

Gotowe pierniczki warto przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoju lub w pudełku.

Wersja jest bezglutenowa, ale można zamienić wszystkie podane w przepisie mąki na 30 dag mąki orkiszowej.

 

Ostatnie artykuły

POKOCHAJ SIEBIE – CZYLI JAK ROZPOCZĄĆ PROCES ODCHUDZANIA?

POKOCHAJ SIEBIE – CZYLI JAK ROZPOCZĄĆ PROCES ODCHUDZANIA?

Tak często słyszę słowa: muszę schudnąć!!! Gdy pytam: dlaczego? Zazwyczaj słyszę: - bo już nie mogę na siebie patrzeć, - bo jestem za gruba, - bo nie wyglądam dobrze, - bo źle się czuję, - bo… po prostu muszę!!! Ile razy tak miałaś? Tzn. ile razy w swoim życiu...

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Składniki: – 3 szklanki mąki – 3/4 szklanki wrzącej wody– 1/3 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Mąkę zalać wrzątkiem i zaraz zimną wodą, wymieszać i odstawić na 20 minut. Następnie wyrobić i odstawić na kolejne 20 minut. Jeszcze raz wyrobić, rozwałkować i można...

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Składniki: – ¼ główki małej białej kapusty – ½ kg kapusty kiszonej– 1 duża cebula– oliwa z oliwek– 1 łyżka ugotowanych i zmiksowanych grzybów– sól, pieprz i przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu Przygotowanie: Pokroić i ugotować ¼ główki małej białej kapusty....

Farsz do uszek z grzybami na wigilię

Farsz do uszek z grzybami na wigilię

Składniki: – 60 g suszonych grzybów– 1 duża cebula– oliwa z oliwek– 2 łyżki bułki tartej– sól, pieprz i przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu Przygotowanie: Namoczyć grzyby. Gotować przez ok 30 minut. Zmiksować ugotowane grzyby (bez wywaru). Poddusić na wodzie z...

Bezglutenowy chleb życia

Składniki: – 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia keksówki– 100g orzechów włoskich, łuskanych– 100g migdałów– 50g orzechów laskowych, łuskanych– 150g pestek dyni– 100g pestek...

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zadaj pytanie

Być może jeszcze masz pytania? Zatem teraz jest najlepszy moment, żebyś mi je zadała poprzez poniższy formularz kontaktowy. Na Twoją wiadomość odpowiem w przeciągu 48 godzin.