Jak nie przytyć w święta?

10 gru, 2021

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas…

…Czas spędzony z bliskimi.
…Czas radości i wzajemnej życzliwości.
…Czas składania sobie życzeń.
…Czas zatrzymania się, choćby na chwilę, by odpocząć, by wyjść z kołowrotka codziennych spraw.
…Wreszcie czas wyjątkowych potraw przyrządzanych zazwyczaj tylko na Wigilię.

W różnych regionach Polski przygotowywane są niesamowite pyszności:

Na Kaszubach najważniejsza jest zupa z brzadu, czyli z suszonych gruszek, jabłek, śliwek i wiśni. Nie może też zabraknąć potraw z grochu, fasoli, maku, suszonych grzybów, kapusty i ziemniaków. Na stole pojawiają się również kluski z makiem i suszonymi owocami oraz ryby: węgorz i śledź. W tym regionie Polski zwyczajem jest, że ilość potraw nie może przekraczać dziesięciu.

Na Śląsku podstawowymi daniami są: siemieniotka, makówki i moczka. Pierwszeństwo w Wigilię ma siemieniotka, czyli zupa  na bazie siemienia konopnego, z kaszą jaglaną i kaszą tatarczaną (rodzaj gryki). Podawana jako pierwsza, działa bardzo dobrze na układ trawienny i pomaga przed zgubnymi skutkami świątecznego przejedzenia. Makówki, to bułki lub chałka moczone w mleku, przekładane masą z maku i bakalii. Ważne by makówki podawać schłodzone. Moczka natomiast, zwana bryją, to potrawa przygotowywana ze specjalnego rodzaju piernika z różnymi dodatkami: rodzynki, suszone śliwki, figi, gruszki, migdały, orzechy laskowe oraz dużą ilością ciemnego piwa (dawniej wywaru jarzynowego lub rosołu z karpich łbów), w którym moczy się wszystkie składniki.
Podstawą jednak tego wyjątkowegoczasu jest chleb. Stanowi on centrum wigilijnego stołu i jest symbolem dobrobytu.

Na Podhalu jest wiele potraw o bardzo ciekawych nazwach: bukty to ziemniaczane kopytka, moskole to placki ziemniaczane pieczone na blasze. Podawane są one z pokruszoną bryndzą i stopionym masłem. W tradycyjnych domach u podnóża Tatr można dostać kłuty, czyli kapustę z ziemniakami; kołatankę, czyli ugotowaną kaszę jęczmienną wymieszaną z pokrojoną brukwią i polaną miodem. Nie może też zabraknąć zupy grzybowej lub barszczu z kwaszonych buraków z fasolą. Są też takie przysmaki jak kwaszona kapusta z grochem, kluski z makiem i miodem, kluski ze śliwkami oraz pierogi z kapustą. Ciekawostką jest przygotowywanie opłatka z miodem.

Jest jeszcze wiele regionów Polski, gdzie potrawy różnią się między sobą.
W moim domu rodzinnym, a pochodzę z Opolszczyzny, rok rocznie rozpoczynaliśmy od barszczu z uszkami, a do barszczu przygotowywane były również drożdżowe paluchy z kminkiem, makiem lub gruboziarnistą solą. Nie mogło zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ale i ruskie były ulubioną potrawą najmłodszych. Oczywiście ryba zawsze była potrawą obowiązkową. Karp w galarecie królował na stole, choć od kilku lat pojawiają się również inne gatunki ryb. Potrawa z makiem też corocznie miała swoje miejsce na stole. Nie była to jednak ani moczka, ani makówki, a kutia, danie z moczonej pszenicy, maku, różnych bakalii i miodu, a do takiej słodyczy przygotowywane były również przeróżne ciasta. Moim ulubionym był miodowiec (2 piernikowe placki przekładane biszkoptem, każda warstwa polana słodzoną śmietaną, a z wierzchu gorzką polewą czekoladową). To są smaki dzieciństwa, do których wracamy średnio co kilka lat.
Tak jak na Podhalu, w moim domu rodzinnym opłatek przekładany był miodem, choć to raczej tradycja ze wschodu, skąd pochodzili moi dziadkowie.

I co tu zrobić by nie przytyć w Święta?

Wcale nie jest to takie proste, bo tradycja zobowiązuje. Jednak jest kilka sposobów, by nie dopuścić do przejedzenia i złego samopoczucia. Jeśli zastosujesz poniższe wskazówki uda Ci się po prostu cudownie spędzić czas. Czas bez problemów gastrycznych i dyskomfortu przejedzenia.

1 Posiłki zjadaj regularnie.
Jeśli będziesz zjadać regularne posiłki przed wieczerzą wigilijną unikniesz napadowego sięgania po wszystko co będzie na stole. Najlepsze przerwy między posiłkami to okres ok. trzech godziny. Zatem jeśli np. wigilijna kolacja planowana jest na 16:00 lub 17:00, to odpowiednio wcześniej powinno pojawić się kilka posiłków, by nie dopuścić do nadmiernego głodu. Może to być ostatni lub przedostatni posiłek w ciągu dnia. Ważne by nie jeść zbyt późno, bo pamiętaj: im później zjesz, tym bardziej prawdopodobne będzie, że nie strawisz ostatniego posiłku, a przez to w nocy również się nie wyśpisz, bo organizm będzie próbował strawić to, co zostanie w żołądku. Efektem tego będą trudności w porannym wstawaniu.

2 Przed posiłkiem wypij szklankę wody.
Każda szklanka wody wypita przed posiłkiem zmniejszy Twój apetyt. Natomiast popijanie w czasie posiłku nie jest dobrym nawykiem, bo zwykle wtedy połyka się źle rozdrobnione kęsy.
Jeśli jednak nie umiesz jeść inaczej, sięgnij po niegazowaną wodę mineralną i popijaj małymi łykami. Pamiętaj jednak, by zanim sięgniesz po wodę, każdy kęs gryźć długo, bez pośpiechu. Napoje gazowane typu cola nie są dobrym rozwiązaniem – dostarczają dużo kalorii i sprzyjają wzdęciom, dlatego lepiej z nich zrezygnować.

3 Zadbaj o wygląd potraw i estetykę stołu.
Sam widok ładnie podanych posiłków, sprawia, że organizm zaczyna wydzielać więcej śliny i soków, które biorą udział w trawieniu. Dlatego przebiega ono sprawniej niż wtedy, gdy potrawa jest bez wyrazu. Pamiętaj zatem o to, by stół był pięknie udekorowany. Postaw świece, kwiaty, piękną zastawę. By potrawy były pięknie ułożone, kolorowe, może o różnych kształtach. Może to drobnostki, a jednak znaczące i sprawiają radość, więc niech i sprawią Tobie.

4 Posiłki spożywaj na siedząco.
Wyzwalana w dużych ilościach adrenalina, przez jedzenie w biegu lub podczas rozmów o problemach, zaburza produkcję enzymów trawiennych i zakłóca harmonijną pracę mięśni żołądka oraz jelit. Nadmiar kwasu żołądkowego drażni błonę śluzową przełyku i żołądka, wywołując zgagę, wzdęcia i przewlekłe zaparcia. Gwałtowne skurcze mięśni żołądka, pęcherzyka żółciowego i jelit prowadzą do bólu brzucha i biegunki. Podczas jedzenia staraj się oderwać od codziennych problemów, skup się na tym, co jesz.

5 Spróbuj wyrobić nawyk zdrowego odżywiania.
Nic złego się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas dostarczysz organizmowi więcej kalorii. Wtedy następnego dnia zjesz mniej. Ważne, żeby wyrobić w sobie nawyk zdrowego odżywiania. Nie chodzi bowiem o to, by katować się drakońskimi dietami, tylko żeby jeść wszystko, ale z głową.

6 Wstań od stołu z uczuciem niedosytu.
Czy wiesz, że tzw. „wyjściowa” pojemność żołądek jest wielkości Twojej pięści? Wynosi zaledwie 300–500 ml. Jednak żołądek ma duże możliwości rozciągania się i może zajmować od 1,5 do nawet 6 litrów! Trudno w to uwierzyć, prawda? Zatem warto zastanowić się wcześniej, czy zależy Ci na zwiększeniu objętości Twojego żołądka w czasie świąt. Efektem tego może być zwiększone łaknienie po kilku dniach nadmiarowego jedzenia, a dodatkowo niesie to ze sobą wiele nieprzyjemnych skutków, tj. niestrawność, uczucie ciężaru w brzuchu, mdłości, wzdęcia czy zgaga.
Jeśli zależy Ci na dobrym samopoczuciu to polecam: Jedz posiłek przez 20 minut, nie więcej, nie mniej! To jest czas, w którym dochodzi impuls do ośrodka sytości znajdujący się w mózgu, że jesteś najedzona/y. Jeśli natomiast jesz szybko i dotąd, aż poczujesz sytość, to znaczy, że prawdopodobnie jesz za dużo.
Aby uniknąć podjadania warto częściej odejść od stołu i wciąż nie patrzeć tylko na suto zastawiony stół.

7 Próbuj wszystkie potrawy, ale w małych ilościach.
Najtrudniej poskromić łakomstwo. Suto zastawiony stół, miła atmosfera wcale nam tego nie ułatwiają. Jest jednak na to sposób, który pozwoli powrócić do domu z uczuciem lekkości i bez żalu, że ominęły nas wszystkie kulinarne przyjemności. Spróbuj wszystkich potraw, ale w symbolicznych porcjach.

8 Rozmawiaj i śmiej się między posiłkami.
Rozmowy przy stole często kończy się dyskomfortem przewodu pokarmowego. Z każdym kęsem połykasz pewne porcje powietrza, które gromadzą się w żołądku i jelitach, powodując wzdęcia i wiatry. Dyskutuj więc, ale w przerwie między połykaniem kęsów. Dodatkowa korzyść: zjesz wtedy mniej. Śmiejąc się, łatwo też nałykać się powietrza. Jednak śmiech jest wspaniałym masażem dla mięśni brzucha. A to przyśpiesza trawienie. Nie żałuj zatem sobie śmiechu, ale również między posiłkami.

9 Oderwij się od stołu – pamiętaj o przerwach między posiłkami.
Można by powiedzieć: powrót do pierwszego punktu, ale przerwy od jedzenia są naprawdę istotne. Możesz zastosować różne formy oderwania od stołu: spacer, krótką gimnastykę, zabawy z dziećmi lub wnukami. Każda „odskocznia” od stołu pomoże Ci pozbyć się uczucia przejedzenia, czyli i zaowocuje dobrym humorem i zdrowszym snem.

10 Wybieraj potrawy, które Ci służą.
Reakcja układu pokarmowego na jedzenie jest sprawą indywidualną. To, co jednemu służy, innemu może zaszkodzić. Jedni nie mogą jeść wielu produktów, inni jedzą wszystko w zaskakujących połączeniach i czują się po tym dobrze. To Ty najlepiej wiesz, co możesz jeść, a czego unikać. Osoby, które cierpią na schorzenia dróg żółciowych, powinny zrezygnować z potraw smażonych, tłustych i ciężko strawnych. Jeśli masz chorobę wrzodową, ogranicz słodycze, unikaj ostrych przypraw i wysokoprocentowego alkoholu.

Zatem co, kiedy i dlaczego?

  • Rozpocznij od niskokalorycznych sałatek i przystawek
  • Owoce zjadaj przed ciastem
  • Ciasto zjadaj po posiłku
  • Wieczorem zjedz coś lżejszego
  • Uwaga na ilość orzechów i suszonych owoców
  • Pobudzaj trawienie, np. herbatą miętową

Co się stanie, jeśli jednak nie zastosujesz się do powyższych wskazówek i dojdzie u Ciebie do przejedzenia? Polecam poświąteczny detoks w formie płynnej diety. Obkurczanie rozciągniętych ścianek żołądka oraz odpoczynek przewodu pokarmowemu poprzez zastosowanie minimum jednego dnia płynnego. Zatem wówczas sięgnij po wodę, przecierowe soki warzywne, zupy kremy, herbaty, kefir lub jogurt probiotyczny i koniecznie unikaj produktów i potraw stałych. To pomoże obkurczyć żołądek. Po takim dniu możesz wrócić do normalnego racjonalnego i zdrowego żywienia.
Wiele wskazówek, wiele informacji, ale w tym szczególnym czasie życzę Ci wspaniałych, pełnych miłości i uśmiechu świąt Bożego Narodzenia.

I pamiętaj: Dbaj o siebie.

Ostatnie artykuły

Pączki bez mąki

Pączki bez mąki

Składniki: – 3 jaja– 25 gram serka mascarpone– pół szklanki wiórek kokosowych– łyżka masła– łyżka erytrytolu (lub więcej w zależności od upodobań)– szczypta proszku do pieczenia Przygotowanie: Zmielić wiórki kokosowe na mąkę.Ubić białka jaj. Pianę z białek połączyć z...

Zupa krem z natki pietruszki

Zupa krem z natki pietruszki

Składniki:- 3 dorodne pęczki natki pietruszki- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego- 2-3 ziemniaki- 2 szalotki- 2 ząbki czosnku- 2 łyżki oliwy- 2 jajka do podania- sól i pieprz do smaku Przygotowanie:Natkę umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać wodę z oliwą, poddusić...

POKOCHAJ SIEBIE – CZYLI JAK ROZPOCZĄĆ PROCES ODCHUDZANIA?

POKOCHAJ SIEBIE – CZYLI JAK ROZPOCZĄĆ PROCES ODCHUDZANIA?

Tak często słyszę słowa: muszę schudnąć!!! Gdy pytam: dlaczego? Zazwyczaj słyszę: - bo już nie mogę na siebie patrzeć, - bo jestem za gruba, - bo nie wyglądam dobrze, - bo źle się czuję, - bo… po prostu muszę!!! Ile razy tak miałaś? Tzn. ile razy w swoim życiu...

Po co w ogóle te wyniki badań?

Pytając się w środowisku dietetyków, czy zlecają oni wykonanie badań laboratoryjnych, otrzymałam różne odpowiedzi. Niektóre mocno mnie zszokowały, a zarazem zaniepokoiły. Dlaczego tak wielu...

Komentarze

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zadaj pytanie

Być może jeszcze masz pytania? Zatem teraz jest najlepszy moment, żebyś mi je zadała poprzez poniższy formularz kontaktowy. Na Twoją wiadomość odpowiem w przeciągu 48 godzin.