Składniki:
– 4-5 średnich buraków
– 2 l wody
– 2 marchewki
– 1 pietruszka korzeń
– 1 cebula
– 3-4 ząbki czosnku,
– zakwas buraczany lub ocet (2-3 łyżki)
– 1 łyżeczka cukru, np. brzozowego
– sól 1-2 łyżki do zasypania warzy
– szczypta pieprzu
– wywar z grzybów
Przygotowanie:
Obrać i pokroić buraki. Obrać marchewki, pietruszkę i cebulę oraz czosnek. Wszystko zasypać solą i odstawić na 15-20 minut, by buraki puściły sok. Dolać wodę, zagotować i na małym ogniu gotować przez ok 30 minut. Dodać zakwas buraczany. Doprawić sola, cukrem, pieprzem oraz wywarem z grzybów. Jeśli nie masz zakwasu możesz zakwasić octem.
Podawać najlepiej z uszkami.
0 komentarzy