Bezglutenowy chleb życia
Składniki:
– 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia keksówki
– 100g orzechów włoskich, łuskanych
– 100g migdałów
– 50g orzechów laskowych, łuskanych
– 150g pestek dyni
– 100g pestek słonecznika
– 100g siemienia lnianego
– 30g maku
– 6 jaj
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Keksówkę natłuścić oliwą, odstawić. Do naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, migdały i orzechy laskowe, rozdrobnić. Dodać pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, mak, oliwę, jajka i sól, dokładnie wyrobić ciasto. Masę przełożyć do keksówki o długość ok. 28 cm. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, odstawić na kratkę. Podawać po całkowitym ostudzeniu.
Bezglutenowy chleb życia jest doskonałym pieczywem dla chorych na celiakię (chorobę trzewną), ale nie tylko. Wszyscy ci, którzy uwielbiają i mogą sporzywać nasiona, pestki i orzechy, będą nim zachwyceni i z chęcią będą do niego wracać, by urozmaicić zdrową codzienność.
0 komentarzy