Zupa krem z natki pietruszki
Składniki:
– 3 dorodne pęczki natki pietruszki
– 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
– 2-3 ziemniaki
– 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 2 jajka do podania
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Natkę umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać wodę z oliwą. Następnie należy poddusić szalotki. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobniony czosnek i bulion. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dwa pęczki natki pokroić i wrzucić do zupy. Zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować. Pozostały pęczek natki bardzo drobno posiekać i dodać do zupy. Jajka ugotować na twardo.
Zupę podawać ciepłą, ale nie gorącą, najlepiej z jajkiem. Jeśli ktoś woli może serwować zupę z grzankami.
Zupa krem z natki pietruszki to prosty i smaczny przepis na pożywny posiłek, szczególnie jeśli zależy Ci na zwiększeniu poziomu żelaza we krwi.
Pamiętaj jednak, że aby żelazo mogło się dobrze wchłaniać w naszym organizmie, potrzebuje witaminy C, która zawarta jest np.
w ziemniakach. Ja jednak polecam dodatek, choćby soku z cytryny, aby zwiększyć zawartość witaminy C, która tracona jest
z ziemniaków podczas ich gotowania.
0 komentarzy