Składniki:
– 3 dorodne pęczki natki pietruszki
– 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
– 2-3 ziemniaki
– 2 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 2 jajka do podania
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Natkę umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać wodę z oliwą, poddusić szalotki. Dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobniony czosnek i bulion. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dwa pęczki natki pokroić i wrzucić do zupy. Zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować. Pozostały pęczek natki bardzo drobno posiekać i dodać do zupy. Jajka ugotować na twardo.
Zupę podawać ciepłą, ale nie gorącą, najlepiej z jajkiem.
0 komentarzy